(terug naar website Torenuurwerken)

 

 

  

Ora Schueler-Luijben

 

Ik ben in 1946 geboren in Oss. Na mijn schooltijd heb ik gekozen voor een opleiding als verpleegkundige in de St. Maartenskliniek te Nijmegen. In 1968 ben ik getrouwd met Loek Schueler. Wij zijn toen in Veldhoven gaan wonen want mijn man studeerde nog aan de TU te Eindhoven waaraan hij in 1970 afstudeerde. Ik heb twee dochters en een zoon. In de periode dat mijn kinderen op de basisschool zaten, heb ik in het bestuur van de ouderraad en in de medezeggenschapsraad gezeten.

Van 1981 tot heden ben ik lid van de vereniging van amateuredelsmeden "De Smeltkroes" te Eindhoven. Daarvan ben ik nu dertig jaar secretaris. Sedert 1989 ben ik lid van de Zuid Nederlandse Lapidaristen Vereniging te Eindhoven. Deze vereniging houdt zich bezig met het bewerken en slijpen van edelstenen. Bijvoorbeeld cabochonslijpen, dat is een steen bol-, ovaal- of rondslijpen; carving dat is figuren slijpen en verder facetteren. Hier kunt u denken aan een diamantslijpsel. Van deze vereniging ben ik van 1991 t/m 2001 secretaris geweest.

Vanwaar klokken en torenuurwerken? Mijn interesse is ongeveer 30 jaar geleden gewekt door mijn man. Hij ging zich meer bezighouden met klokken en horloges en het restaureren daarvan. Dit boeide mij, zodat ik vaak in zijn werkruimte naar zijn werkzaamheden ging kijken. Het was zo leuk dat hij zijn horlogewerkbankje in de huiskamer mocht zetten. Ik ben wekkers gaan sparen, vooral Junghans en Kienzle, die kocht ik op vlooienmarkten en beurzen, Loek mocht ze repareren. Wij werden lid van de vrienden van het museum Schoonhoven, je treft daar allemaal echte klokkenvrienden aan                      

 

en waarover praten wij? Natuurlijk over klokken.

Ik heb een uurwerkje van Paul Garnier gekocht en dat opgeknapt. De houten slinger is nieuw.

 

    

                  Garnier bij aankoop                                                              onderdelen geverfd

 

        

                                                                Het opgeknapte uurwerk

 

 

Verder ben ik van 2002 tot 2006 secretaris geweest van de Stichting tot Behoud van het Torenuurwerk.

Nu ben ik vanaf de oprichting secretaris van de Studiegroep Openbare tijdaanduiding (SOT).