(terug naar website Torenuurwerken)

                               

 

                                       Over mij zelf:  Walther Brouns

 

In november van het eerste oorlogsjaar ben ik geboren in het “Witte Stadje” Thorn. Mijn jeugd was des ondanks een tijd van onbezorgdheid en een spannende bevrijding  door Belgische, Engelse en Canadese soldaten. We kregen chocolade en batterijen met lampjes van de Engelsen.

Na enkele jaren gymnasium  bleek, dat ik meer aanleg had voor techniek en ben ik via de MTS in Roermond en bedrijfseconomie ISW in Eindhoven naar gemeentelijke HTS in Utrecht metaalkunde gaan studeren.

 

In 1966 ben ik getrouwd met mijn huidige vrouw; Marlien. Samen kregen we vier zonen en inmiddels de nodige kleinkinderen. Onze familie is gelukkig en gezond en over Nederland verspreid.

In de verschillende metaalgieterijen heb ik mijn werkzaam leven door gebracht als hoofd van de afdeling bedrijfsmechanisatie: een afdeling, waar ik me creatief kon uitleven met enkele collega’s. Middels het opstellen van investeringsplannen op kortere, midden en langere termijn en het realiseren ervan, was ik verantwoordelijk voor het uitgeven van vele miljoenen.

Sinds 2001 in de VUT en daarna pensioen.

 

Via Ittervoort  en Oosterhout zijn we vanaf 1991 tot heden in Beesel terecht komen wonen in een aardig huis met een prachtige groene omgeving.

Als hobby’s heb ik me steeds geïnteresseerd voor het schilderen/beeldhouwen en natuurlijk de uurwerken. Vooral na mijn pensioen heb ik naast het beeldhouwen mij toegelegd op torenuurwerken en Maaslandse uurwerken. Met een vriend ben ik bezig aan een boek over Maaslandse uurwerken uit midden en noord Limburg, waarin de nadruk zal komen te liggen op de technische aspecten van dit type uurwerk. Vele staande horloges uit deze streek hebben we reeds beschreven en gefotografeerd. Na een tentoonstelling over torenuurwerken en huisuurwerken in het Gemeentemuseum “Het Land van Thorn” ontvingen we de zo’n drie honderd reacties.

Voor meer informatie: (klik hier) 

Binnen de S.O.T., als coördinator, organiseren we de vergaderingen/bezichtigingen al sinds de oprichting in 2005. Deze vriendenclub van torenuurwerkliefhebbers is een “tijds”-besteding, die niet alleen prettig maar vooral ook zinvol is. Door het organiseren van symposia voor geïnteresseerden in binnen- en buitenland proberen we dit cultureelerfgoed te bewaren voor de toekomst.

 

Vele lezingen werden bovendien door onze leden tijdens deze symposia reeds gegeven o.a. voor de Vrienden van de SMAT, de Federatie Klokkenvrienden voor  verschillende uurwerkorganisaties, Deutsche Gesellschaft für Chronometrie(in 2009) en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (in 2011).

 

Naast de restauratie, beschrijvingen van uurwerken vind ik het zelf maken van uurwerken een prachtige hobby. Mijn gedeelte van de kelder onder ons huis is daarvoor als een kleine machinefabriek ingericht. Hier breng ik veel vrije tijd door, terwijl mijn vrouw haar hobby uitoefent op haar werkkamer op de eerste verdieping. We treffen ons regelmatig voor een kopje koffie op de begane grond.

 

              

                                                 Deze skeletklok heb ik een aantal jaren geleden gemaakt