(terug naar website torenuurwerken)                                                                                  

 

Profiel van Nico de Pree

 

 

 

                                                                     

                                                                        De klok slaat de hele uren en de kwartierslagen tussen 10 uur in de ochtend en 22 uur in de avond

 

 

Ik ben een persoon die zich nooit verveelt, ik heb veel hobby’s. Ik creëer graag dingen,  schilder, beeldhouw, metsel, las en timmer. Ook houd ik van studeren,  met name bestudeer ik de laatste jaren, de oude literatuur en geschiedenis van de Grieken en Romeinen.                                    

Nadat ik gestopt ben met mijn werk als gynaecoloog, kreeg ik het idee om in onze oude boerderij een torenuurwerk te installeren, met wijzerplaat en luidklokken aan de buitenkant.

Op eBay vond ik na enig zoeken een torenuurwerk van de firma Hörtz. De wijzerplaat met wijzers en de slinger, gewichten, katrollen en wijzerwerk zijn er allemaal origineel nog bij. Het uurwerk kwam uit een oud schooltje in Murrhardt in Zuid Duitsland (Schwabenland) bij Stuttgart. Met de schapentrailer werd het geheel opgehaald. Na enige correspondentie met Hörtz Turmuhren fabriek in Ulm, blijkt dat het Turmuhrenbuch nog compleet vanaf de oprichting van de fabriek (1862) aanwezig is. Mijn uurwerk blijkt op 21 maart  1898 in het  schooltje geplaatst te zijn.

En toen begon het echte werk, waarvan het schoonmaken van het uurwerk nog het minste was. De wijzerplaat was ernstig verroest, op sommige plaatsen zaten er gaten in. Het geheel werd geschuurd, geplamuurd en originele kleuren weer geschilderd. Vervolgens werden de cijfers weer gecreëerd met bladgoud. Ook de wijzers werden opnieuw van bladgoud voorzien. Daana moesten de verticale uurassen met 80 cm. verlengd worden.

 

 

De wijzerassen gingen oorspronkelijk

door een 2cm dikke houten wand. De buitenmuur van onze oude boerderij is 70cm dik. Daarom moest ik ook de wijzerassen met 70cm verlengen. Gelukkig kan ik mig lassen. Omdat de luidklokken oorspronkelijk recht onder de wijzerplaat hingen, maar nu ernaast, moesten de tuimelaars ook op een verlengde as komen.

Toen op naar de firma Eysbouts in Asselt. Hier werden twee luidklokken gekocht en twee hamerkoppen. Van een oud hekwerk werden de hamers en de klokkenstoelen gelast.

De originele kast van de klok vond mijn vrouw niet mooi, omdat je dan het uurwerk niet goed kan zien. Van vierhonderd jaar oude balken werd daarom een stellage gemaakt waar het uurwerk op kwam te staan.

En nadat alles geïnstalleerd was, bleek het perfect te werken. In wijde omgeving hoor je nu de kwartier en de uurslagen. Op de bovenste foto ziet u hoe het uurwerk de buitenmuur van de boerderij siert.

Inmiddels heb ik zelf een slingervanger ontworpen die perfect werk (klik hier). Binnenkort hoop ik ook een automatisch opwindsysteem op deze site te publiceren.

Een filmpje over de slingervanger is hier te zien (klik hier) 

 

Nico de Pree