(terug naar webpagina zonnewijzers)

 

Cilindrische zonnewijzers

Er zijn vele soorten cilindrische zonnewijzers, maar de meest populaire is misschien de cilindrische herders wijzer, hoewel armillary ringen  ook vrij vaak voorkomen. 


De cilindrische herders wijzer

De herder wijzerplaat is een cilinder met een draaiende hoed op de top, uitgerust met een loodrechte stijl. De wijzerplaat wordt verticaal gehouden door een ring of een koord, en de hoed wordt gedraaid op het merkteken van de dag. Dan moet de wijzerplaat zo georiënteerd worden, dat de stijl naar de zon wijst (terwijl de knop blijft verticaal blijft). De schaduw geworpen door de stijl zal op een curve vallen die de zonne-uren aangeeft. De tijd wordt dan ook bepaald door hoogte van de Zon.

 

 

  

Deze knop is getekend op het buitenoppervlak van een verticale cilinder. De stijl is loodrecht en gemonteerd op een roterende ring om de rotatie toe te staan. Voor het lezen van de tijd, moet u de stijl draaien, afhankelijk van de datum. Draai vervolgens de hele zonnewijzer om een verticale schaduw onder de stijl te krijgen (de stijl wordt dan  in de richting van de Zon gericht). De lengte van de schaduw geeft dan de tijd aan op de uur lijnen op de cilinder.

Op dit soort zonnewijzers, is het is de hoogte van de zon die de tijd geeft, niet de uurhoek zoals gewoonlijk.

De herder wijzerplaat is meestal gemaakt van een kleine cilinder van hout, die gemakkelijk in de zak kan worden gestopt. Een ring op de top te laat de cilinder verticaal hangen.

Het kan gedurende het hele jaar gebruikt worden , maar het vereist wel, dat men de datum weet. Deze wijzer geeft alleen de zonnetijd.

 

De armillary ring is in feite de equatoriale band van een armillaire bol. De stijl van deze zonnewijzer wordt gevormd door de pool-as van de bol. Deze as werpt een schaduw op de equatoriale band, die is geschaald in ‘’uur hoeken’’, met 15 ° per uur. Verschillende parallelle lijn kunnen worden getrokken om de declinatie van de zon aan te geven. Elk uur lijn kan ook vervangen worden door een analemma curve (8-vorm) om de werkelijke tijd in plaats van de zonne-tijd  aan te geven.