terug naar website torenuurwerken

 

Profiel van Brigitte de Pree

 

Mijn relatie met torenuurwerken dateert al van uit de studententijd, van mij en mijn man. Toen kochten we namelijk bij een Belgische antiquaar een torenuurwerk uit Engeland. We hadden eigenlijk helemaal geen verstand van torenuurwerken en openbare tijdaanduiding.

Ik ben als jeugdarts vooral geïnteresseerd in hoe de ontwikkeling van de kinderen in de tijd is. Mijn vrije tijd breng ik vooral door bij mijn schapen (we hebben 18 schapen van 6 verschillende rassen), in de tuin en achter de schildersezel.

 

Toch kochten wij het uurwerk vooral omdat we een mooi “meubelstuk’ in ons huis vonden. Na wat onderzoek kwamen we achter de herkomst van het uurwerk. De maker is Smith & Sons. Eén van de grootste torenuurwerkbouwers van Engeland. Het bedrijf was gevestigd in Clerkenwell, St. John’s Square in Londen 

 

                             

 

Het uurwerk zal dateren uit ca. 1880. De wijzerplaat die op het uurwerk is gemonteerd is 100% Engels. Op de linkerfoto treft u een afbeelding aan van het uurwerk,in de catalogus van genoemde fabrikant.

We genieten inmiddels al jaren van het uurwerk. Het staat erg mooi in de hal, van de door ons later gekochte oude boerderij uit 1612. Het tikken van het uurwerk geeft de historie van de boerderij en het vergaan van de tijd weer.

Vele jaren later kochten wij een tweede torenuurwerk (zie bijdrage Nico de Pree)

Bij zo’n tweede aankoop ga je  toch wat meer verdiepen in torenuurwerken en de verenigingen hiervan.

 

 

 

 

Al surfend op Intenet kwamen we uit bij de “Fachkreis Turmuhren” in Duitsland. We wonen 2 kilometer van de Duitse grens, dus het leek ons wel interessant van deze vereniging, zo net over de grens, lid te worden. In 2001 werd door de Fachkreis in Rassfeld een meerdaags symposium georganiseerd. We schreven ons in en lieten ons verassen; het onderwerp was wel van een geheel andere orde dan de symposia die we beroepshalve volgden. Echter we waren verrast door de professionaliteit, de inhoud van het programma, van de organisatie en de gemoedelijke sfeer onder de leden. Op dit symposium troffen wij ook Nederlandse deelnemers, naar later bleek actieve leden van de Studiegroep Openbare Tijdaanduiding (S.O.T.). De stap naar een lidmaatschap van deze Studiegroep lag voor de hand. Inmiddels zijn we twee jaar lid van de S.O.T. en we verheugen ons altijd op de bijeenkomsten met excursies. Contactdagen waarbij vriendschap en belangstelling voor torenuurwerken hoog in het vaandel staan!

 

 

Brigitte de Pree