(terug naar webpagina zonnewijzers)

 

                      Bifilaire zonnewijzers

De bifilaire zonnewijzer vervangt de stijl door twee draden die kruisen op verschillende hoogten. Dit type zonnewijzer werd uitgevonden in 1922 door een Duitse wiskundige, Hugo Mitchnik.

Bifilar zonnewijzers kunnen net zo divers zijn als de klassieke zonnewijzer, met hierbij nog alle veranderingen die onstsaan door de hoogte van draden, of in sommige gevallen, hun oriŽntatie.

 

De schaduw van de twee draden kruisen elkaar op de zonnewijzer en  definiŽren daarmee het punt waar de tijd dient te worden afgelezen. Bij het wijzigen van de hoogte en de afstand van de twee draden, wordt de lay-out van de zonnewijzer meer en meer vervormd.

Sinds de jaren 2000, werden nieuwe ontwikkelingen uitgevoerd door gnomonists, zoals D. Savoie en D. Collin in Frankrijk, en nieuwe vormen van bifilar zonnewijzers werden beschreven met schuine draden in elke richting.


Aan de linkerkant, een horizontale bifilaire zonnewijzer met gekruiste draden en hun schaduwen werpen de 9.30 uur van zonne-tijd aan. Aan de rechterkant, een verticaal dalende bifilaire zonnewijzer, voor 10.30 uur.


Let op: het mogelijk is om de twee draden op dezelfde hoogte te laten kruisen, de zonnewijzer is dan omgevormd tot een klassieke zonnewijzer. Het  gnomon is dan op het kruispunt van de draden. Het is soms makkelijker om een zonnewijzer precies te installeren met twee draden dan een polaire stijl perfect uit te lijnen met de juiste hoek.